Navneændring – Sådan ændrer du dit fornavn, mellemnavn eller efternavn

Spørgsmålstegn
Navneændring – Sådan ændrer du dit fornavn, mellemnavn eller efternavn
Henrik Andersen
-
20/12/2021
-

Der kan være mange grunde til, at en person ønsker at ændre sit navn. Det kan være hele navnet eller en del af navnet, som vedkommende gerne vil have lavet om på. I dag findes der kun få regler, når det kommer til navneændring. Det gør det nemmere for dig at ændre dit navn.

Det er ikke svært at få et andet navn. Hvis din navneændring kan godkendes, så er det ret ukompliceret at få det gjort. Se her, hvordan det kan gøres og andre praktiske tips i forbindelse med et navneskift.

Hvordan foretager jeg en navneændring?

Når du har besluttet dig for at få ændret dit navn, så kan det eventuelt foregå i forbindelse med en vielse. I den forbindelse kan du tage din ægtefælles mellemnavn og/eller efternavn. Det kræver blot samtykke fra vedkommende.

Skal der ske en navneændring, uden at det har forbindelse med en vielse, så kan det også foregå online og med hjælp af enten NemID eller MitID. Det foregår ved, at du ansøger om navneændring hos det sogn, som du bor i.

Det navn, som du søger om at komme til at hedde, skal være et godkendt navn. Er det ikke det, kan du søge om, at det bliver godkendt. Kun få navne bliver ikke godkendt – af forskellige årsager. Der findes regler om, hvilken type navne der ikke vil blive godkendt.

Se mere om hele proceduren og reglerne for et navneskifte her på borger.dk. Så bliver du guidet igennem hele processen.

Hvad koster det at skifte navn?

Hvis en navneændring sker i forbindelse med en vielse, og det eller de navne, som du gerne vil have, er en del af din ægtefælles navn, så koster det ikke noget at ændre dit navn. Det samme gælder, hvis dine børn i samme forbindelse skal have et eller flere af de mellem- eller efternavne, som du eller din ægtefælle har.

Selve navneændringen koster ikke noget. Men hvis det er en ændring af dit eller dine børns navn i andre situationer end ovennævnte, så koster det et gebyr på 518 kr. pr. person. Det er et administrationsgebyr, og det kan du betale enten via et girokort eller via en bankoverførsel.

Hvad skal jeg huske i forbindelse med et navneskifte?

Der er flere ting, som du skal huske, når du skal have ændret dit navn. Du skal blandt andet huske at have dit NemID eller MitID klar. Skal du have din ægtefælles navn, skal vedkommende give sit samtykke til det. Desuden skal du have ændret alle dine dokumenter og kort, sådan at dit nye navn kommer til at stå på dem.

Du skal også have ændret navnet på din postkasse og på din hoveddør, efter du har fået dit nye navn. Der kan også være sådan noget som mailadresser, navneskilte eller lignende, der skal skiftes ud.

I forhold til selve navnet så bør du tænke på, at det/de ønskede navne skal være nogle, som figurerer på listen over godkendte navne i Danmark. Gør det ikke det, så kan du – som tidligere nævnt – evt. søge om godkendelse.

Alle de mest populære fornavne, som er listet her på populære-navne.dk, er der absolut ingen problemer med at skifte til, de er allerede godkendt.

Hvorfor vælger nogle at skifte navn?

Der kan være flere grunde til, at nogle ønsker at ændre deres navn/navne. Det kan være, at vedkommende aldrig rigtig har brudt sig om sit navn. Det kan være, at vedkommende har skiftet religion, og det derfor er mere passende med et andet navn.

Nogle mennesker er blevet rådet til at skifte navn i forbindelse med et besøg hos en numerolog. Det kan også være, at vedkommende har skiftet køn og derfor må have et nyt navn, der passer bedre til det nye køn. Der er også den mulighed, at vedkommende af forskellige årsager gerne vil lægge afstand til sin fortid ved at få et andet navn.

Endelig kan en navneændring skyldes, at vedkommende bare gerne vil have et mere eksotisk navn – eller måske netop gerne vil have et helt almindeligt navn.

Uanset hvilke grunde du måtte have til at foretage en navneændring, så er det ret enkelt at gøre det.

Copyright 2024 - Pilanto Aps